Ha az orrlégzés elromlik vagy akadályozott akkor szájlégzésről beszélünk. A szájlégzés az orrjárat szabaddá tétele után is megmaradhat. 

Ekkor habituális szájlégzésről beszélhetünk. 

Ritkán ugyan, de orrdugulás nélkül is kialakulhat a szájlégzés. 

A szájlégzés következményei lehetnek:

 Gyakrabban betegek a szájlégző gyerekek, mivel a baktériumok akadály nélkül könnyen jutnak a garathoz, torokhoz.

– Évekig fennálló gátolt orrlégzés befolyásolja az arc fejlődését, jellegzetes arcszerkezet jön létre, amit adenoid arcnak hívunk. Jellemző rá a hosszú keskeny, szűk orr és orrjárat, ernyedt ajkak, megrövidült felsőajak, hosszúfejűség. A kifejezéstelen arc szintén sajátság. 

-Szájlégzéskor a nyelv lejjebb és előrébb helyeződik, hogy a levegő útját szabaddá tegye, a két állcsont közötti térköz megnő, az orcák ráfeszülnek a felső fogak külső felszínére. Az alsó/középső nyugalmi helyzetű nyelv nem tartja a szájpadlás ívét (eredetileg úgy működne, mint cipőben a sámfa). Az ajkak rendszerint renyhék, mivel nincs ajakzárás. A csökkent ajaktónus miatt, főleg az elülső felső (front) fogak ajaktámasztása szűnik meg, ezért a felső frontfogak kifelé dőlnek. Így keskeny felső fogív jön létre, és elülső túlharapás, nyitottharapás figyelhető meg.

Szájlégzéskor a nyelv lejjebb helyeződik, hogy a levegő útját szabaddá tegye, ebben a helyzetben marad, akkor is a nyelv, amikor nyelés megtörténik. Az orcák ráfeszülnek a felső fogak külső felszínére. Az alsó/középső nyugalmi helyzetű nyelv nem tartja a szájpadlás ívét (eredetileg úgy működne, mint cipőben a sámfa). Az ajkak rendszerint renyhék, mivel nincs ajakzárás. A megváltozott nyelvhelyzet miatt az állkapocsízület működése megváltozik, kialakul a fogcsikorgatás, kattogó állkapocs és járulékosan fej és nyakfájás, előredőlő fejtartás.

– Panaszként szerepelhet horkolás, alvás közben átmeneti légzéskimaradás, nyugtalan alvás, álmatlanság és gyerekeknél ágyba vizelés.

– A száj állandó kiszáradása ínygyulladásnak és fogszuvasodásnak is kedvez.

– A gátolt orrlégzés miatt a középfül nem szellőzik, sokszor a hallásban az eltérés nem kimutatható, de beszédindulási problémátvalamint beszédértési és beszédészlelési problémát okozhat a lerakódott váladék. Sokszor ez nem mutatkozik meg betegségekben, lappangva van jelen a fentebb említett problémát fenttartva. 

– Összefüggésbe hozható a szájlégzés a hiperaktivitásssal, mivel szájlégzés esetén a szervezet oxigén ellátottság csökken, ezért plusz mozgásra készteti a szervezetet, hogy megfelelő oxigénhez jusson, ezzel egy ördögi kört létrehozva.