Rólam

Nagy Rita Gréta vagyok, logopédus-gyógypedagógus.

Nagy Rita Gréta vagyok, logopédus-gyógypedagógus. 2005-ben diplomáztam az ELTE-Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolán.

A beszéd és annak milyensége a személyiségünk és működésünk szerves része, mély automatizmus.

Pályám kezdeti motivációját, akkor még nem tudatos döntésként saját problémám adta. Rengeteget szorongtam és ezzel összefüggésben beszédfélelmem is volt, nehezen nyilvánultam meg idegenek előtt, több ember előtt. 

2012 óta tartom számon a magánpraxisomat. Azóta sok minden történt a szakmai fejlődésemben.

Fő érdeklődési köröm a fogszabályzáshoz köthető terápiák.

2013-ban kezdtem blogot írni nyelvlökéses nyelés témakörben (ez is fogszabályzáshoz köthető probléma), mivel rendkívüli módon érdekelt a probléma sokrétűsége.

Nagy páciensszámmal dolgoztam és dolgozom. Évek óta rendszeresen dolgozom együtt fogszabályozó orvosokkal.
Folyamatosan tovább képzem magam az érdeklődési köreim mentén. Terápiáim komplexitását tanulmányaim és tapasztalataim sokrétűsége adja.

Beszédtechnikai tanulmányaimat szintén fel tudtam használni a fogszabályzáshoz köthető terápiákban.

Szívesen vállalom a további terápiákat is:

  • beszédtechnika
  • beszédhibák javítása
  • megkésett beszédfejlődés
  • állkapocsízületi terápia
  • diszfónia terápia

Évekkel ezelőtt egy tanárom a nekem dedikált könyvében azt írta, „A tapasztalat soha nem csal meg, csak a megítélésed csalhat meg…” (Leonardo Da Vinci) ez a mondat azóta is sokszor eszembe jut.

Képzéseim:

2005 Diploma Logopédus-Gyógypedagógus

(Szakdolgozat: Médiakommunikáció a  tévéhíradók elemzésének tükrében-A középiskolás korosztály szemszögéből vizsgálva – kérdőív 99 tanuló által felvéve)

2009-2010 Beszédtechnika szerepe a pedagógus kommunikációjában (120 óra) Színház-és Filmművészeti Egyetem

2010 Írás-olvasás módszertana 

2011 Zenés beszéd-Beszédes zene Illés Györgyi-Sáry László

2011 Nyelvlökéses nyelés terápia tanfolyam-Rudas Zsuzsanna 

2012 Nyelvlökéses nyelés tanfolyam-Hevesi Gabriella

2012 GMP tanfolyam (beszédértés-beszédészlelés diagnosztikája)

2014 NLP tanfolyam (neuro-lingvisztikus programozás)

2015 Craniosacralis biodinamika tanfolyam I.II.III. Craniosacralis terapeuta (84 óra)

2017 Buteyko-légzéstechnikai tanfolyam

2017 DSmile tréner- logopédiai szemléletű funkcionális terápia – ajak, nyelv és beszédtechnikai gyakorlatok testtartásjavítással (60 óra+ gyakorlat) 

2017 Craniomandibuláris diszfunkciók-Temporomandibuláris terápia I.-II. (32 óra)

2017 Fascia fitness trainer-Marcus Rossmann (36 óra)

2017 Voice Gym Course-Alexander Evans

2019 Érthető és alkalmazható gnatológia-Dr. Fehér Tibor

2019 Primitív reflexek jelentősége a korai mozgásfejlesztésben 

2019 Komplex mozgásterápia-Delacato módszer (Kulcsár Györgyné)

2019 Neuro-szenzomotoros szemléletű gyermekvizsgálatok interdiszciplináris modellje (24 óra)

2019 Neuro-szenzomotoros szemléletű Komplex Vizsgálat (Longikid)felvétele és értékelésének szempontjai (TSMT) (84 óra)

2019 Dr. Illés Györgyi egyéni beszédtecnika tréning és önismereti coaching

Olvassa el a velem készített interjút, melyben hosszabban beszélek arról, hogy miért fontos szülőként, hogy figyeljünk a lassú és pontos beszédre a gyerekünkkel való kommunikációban.

A cikk az alábbi linkre kattintva érhető el.

https://hogyanmondjamelneked.hu/leggyakoribb-nevelesi-kerdesek/2019/05/02/ha-a-szulo-kapkod-nem-fogalmaz-tisztan-ha-nem-tud-egy-egyszeru-kerdesre-vilagosan-felelni-nagy-valoszinuseggel-a-gyereke-is-hasonloan-fog-viselkedni

Rólam mondták

Fogszabályzó szakorvosként 5-6 éve dolgozom együtt Ritával. Sokszor nagy szükségem is van a szakértelmére, a türelmes, támogató segítségére ahhoz, hogy a súlyos diszfunkcióval küzdő páciensek fogazatát, harapását sikeresen rendezni tudjam. Mik a leggyakoribb diszfunkciók? A fogszabályozás szemszögéből nézve legtöbbször az ujjszopás, cumizás talaján kialakuló, gyerekkortól fennálló szájlégzés, nyelvlökéses nyelés, ami sokszor hangképzési problémát is okoz.
Felnőtt kezelések során Rita az állkapocs ízületi kezelések fizioterápiás
kiegészítésében van nagy segítségemre; pl. szájzár oldásában, befeszült rágó és nyakizmok ellazításában stb. Ezzel persze a páciens szubjektív panaszai, fájdalmai is csökkennek, kevésbé szorít, csikorgat, ami a fogszabályozó kezelését meg tudja gyorsítani. 
Ritával szeretek együttműködni, szükség esetén könnyen meg tudjuk beszélni a felmerülő problémákat, kérdéseket. Igyekszünk a páciensek érdekét szem előtt tartva a kezeléseinket összehangoltan végezni. 
Mindenkinek ajánlom Ritát, aki hasonló problémával küzd és ajánlom őt a fogszabályzós kollégák figyelmébe is, hogy az aktív fogszabályzó kezelés mellett az oki terápia se szoruljon háttérbe.
Dr. Borsos Gabriella PhD-MSc-fogszabályozó szakorvos

Rita nagyon nagy tudású szakember, aki hihetetlen könnyen megtalálja a
gyerekekkel a kapcsolatot. Rendkívül jól motiválja Őket, ezért nagy szeretettel és lelkesedéssel csinálják az általa kiadott feladatokat és fejlődnek hétről hétre.
Csak ajánlani tudom.
Dr. Gáspár Lilla (7 és 10 éves gyerekek anyukája/nyelvlökéses terápia)


Ritát a fogorvosom javasolta, mivel nyelvlökéses nyelésem volt és a sikeres fogszabályozás érdekében szükséges volt ennek a helytelen működésnek a megszüntetése. Eleinte nehéz volt, 30 évesen néha gyerekek után leülni a tükörrel szembe és gyakorolni. Aztán teltek a hetek és a hónapok és egyre szívesebben csöngettem be Ritához. Nagy örömömre a barátok és a munkatársak is észrevették a változást, még a fogorvosom is elismerően emlegeti a látványos átalakulást. A munkámban is sokat segített Rita, páciens koordinátorként ma már sokkalta bátrabban és választékosabban kommunikálok a klinikára érkezőkkel. Hálás vagyok a munkája, a tudása és a velem töltött órák miatt.
Molnár Eszter

Évek óta küldök pácienseket Ritához, fogszabályozást megelőző, támogató logopédiai kezelésre. Nagyon hatékony, magasan képzett terapeuta. Pácienseim, a visszajelzések szerint, emberileg is szeretik őt, szívesen járnak hozzá gyerekek és felnőttek is. 
Dr. Nagy Gabriella fogszabályozó szakorvos

Gyerekkorom óta raccsoltam. 37 évesen már úgy gondoltam, hogy ezzel a problémával fogom leélni az életem, amit ilyen hosszú idő után képtelenség kijavítani. Rita nagyszerű profizmussal építette fel a gyakorlatok fázisait, sok kedvességgel és kitartással segített lépésről lépésre eljuttatni oda, hogy 3 hónap után már tökéletesen képeztem az „r” betűket. Köszönöm! 
István

Rita kiemelkedő szakmai tudással és egyedülállóan komplex szemlélettel rendelkezik, mindezt gazdagítja kedves, empatikus, gyermekekhez értő személyisége. 
Kászli Eleonóra (9 éves gyermek anyukája/nyelvlökéses terápia)

Mivel nekem nyelvlökéses nyelésem volt, ezért a fogszabályzásom megrekedt és hosszú ideig nem javult semmit, amikor is megkaptam Rita számát. Teljes mértékben ódzkodtam az elején, hisz felnőttként nem akartam logopédushoz járni. Tulajdonképpen ez az állapot tartott az első alkalomig, amig nem találkoztam Ritával, mert a jó hangulattal, a játékos gyakorlatokkal teljes mértékben elfeledtette velem a problémát, amin dolgoznunk kellett. Rugalmas időpontok hozzásegitettek a gyors haladásomhoz. Mindenkinek ajánlani tudom, akár felnőtt korban is, mert ilyen precízen és hatékonyan nem tudta volna más megoldani!Tábori Ármin